Otok Krk dobiva prvu plutajuću benzinsku pumpu!

28.07.2015.

Luka Krk - zračni snimak

U četvrtak, 30. srpnja 2015. godine, u nazočnosti primorsko- goranskog župana Zlatka Komadine i pročelnice Nade Milošević, biti će otvorena prva plutajuća/pontonska benzinska pumpa na području Primorsko-goranske županije, te prva u Hrvatskoj koja je postavljena u lukama otvorenim za javni promet.
Otvaranje započinje okupljanjem gostiju i medija ispred Gradske vijećnice Grada Krka u 10:00 sati, šetnjom do plutajućeg objekta gdje će se održati tiskovna konferencija s izjavama za medije.<--break->

Budući da je zadnjih godina broj jahti, malih brodova i ostalih plovila u porastu, a osobito u ljetnim mjesecima, dolazi do povećane potrebe za benzinskim postajama  kojih na Jadranu nema dovoljno.

Županijska lučka uprava Krk kao upravitelj luka na području otoka Krka, dalo je koncesiju za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti ospkrbe plovnih objekata gorivom na području luke Krk splitskoj tvrtki Crno zlato d.o.o. u trajanju od 5 godina.
Ukupna investicijska ulaganja iznose 3.482.365,00 kuna.
Sličan tip plutajuće jedinice postoji u marinama i lukama sjevernog dijela Europe, a na Jadranu su postavljene u marinama Frapa u Rogoznici, Tehnomont u Puli i Haramina na Murteru, dok je krčka pumpa preseljena iz marine Kaštela.
Izrađene su pod tehničkim nadzorom LLOYD-a i HRB-a i zadovoljavaju njihove zahtjeve, te su pod stalnom kontrolom nadležnih lučkih kapetanija i Agencija za zaštitu okoliša. Stanica dimenzije 16m x 5m opremljena je u skladu s najvišim tehnološkim i ekološkim zahtjevima. 
Stanica je opremljena električnom protueksplozivnom opremom, uz koju je ugrađen GSM/GPRS modem koji u slučaju proljevanja nafte automatski prenosi signal na telefonske linije osoba koje su zadužena za sprječavanje prokapljivanja goriva. Stanica je opremljena absorbent branama i absorbent prahom.