Otvorena Mala riva u Baški

5.09.2014.

Mala riva Baška

Antun Rode, pomorac i ribar iz Baške, u društvu župana Zlatka Komadine i općinskog načelnika Tonija Juranića, presjekao je vrpcu i službeno otvorio Malu rivu u Baški.

Projekt je to  koji su zajednički sufinancirali Primorsko-goranska županija s 2.450.000,00 kn, Općina Baška s 300.000,00 kn, a ostatak je osigurala Županijska lučka uprava Krk.
"Riva je drugi već projekt u Baški koji je Županija financirala. Nakon Stare rive, sada i ova Mala riva, jer Baška je naše turističko mjesto, daje veliki doprinos turističkom razvoju otoka Krka i mora imati urednu infrastrukturu", rekao je župan na otvorenju koje je zbog kiše preseljeno na brod Angelina.
Župan je istaknuo da je financijski potencijal kojim Županija raspolaže s lučkim upravama iznosi oko 35 milijuna kuna. "Cilj nam je unaprijediti cijelu infrastrukturu, rekonstruirati svaki molić koji je oštećen jer zapravo od vremena Austro-ugarske skoro se ništa nije ulagalo u pomorsko dobro. Cilj nam je da Luka Krk dobije i međunarodnu luku, otvorenu za javni promet, tako da omogućimo i dolazak turističkih brodova", rekao je župan istaknuvši nedavno završene projekte u Njivicama i Vrbniku.

Mala Riva u luci Baška služi za prihvat putničkih brodova te ukrcaj/iskrcaj putnika, a predstavlja operativnu obalu kao glavni funkcionalni dio lučkog područja duljine 88 metara te širine 10 metara. Zbog vidljivih značajnih oštećenja koja su nastala tijekom uporabe dovedeno je bilo u pitanje prihvat brodova, kao i sama stabilnost rive te mogućnost njezina rušenja.
Stoga je Primorsko-goranska županija preko Županijske lučke uprave Krk pokrenula izradu projektne dokumentacije Rekonstrukcije te sanaciju Male rive. Projekt je izradila tvrtka MareCon d.o.o. Rijeka koja je ujedno vršila i stručni nadzor radova, a izvođač obiju faza bila je tvrtka Akropolis d.o.o. Split. Rekonstrukcijom se Mala Riva sanirala i postavljeno je oko 250 m² novog kamenog popločenja, priključni ormarići za struju i vodu te hidrantska mreža.

 Na svečanom otvorenju prisustvovali su još zamjenica župana Marina Medarić te predstavnici Županijske lučke uprave Krk, Anđelko Petrinić i Loris Rak.