Župan Komadina posjetio tri krčke luke

10.04.2024.

U povodu 25. obljetnice od osnivanja Županijskih lučkih uprava PGŽ, jučer je, 9. travnja 2024., župan Zlatko Komadina u pratnji zamjenika Vojka Brauta, resorne pročelnice Izabele Linčić Mužić, načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović, gradonačelnika Grada Krka Darija Vasilića te ravnatelja ŽLU Krk Alfreda Frankovića obišao tri luke na Krku u kojima su realizirana ulaganja sufinancirana od strane Primorsko-goranske županije. 

Ponton

Program je započeo obilaskom novog plutajućeg pontona u luci Pesja u Omišlju za koji je PGŽ izdvojila 59.700 eura dok je ukupna investicija iznosila 203.804,74 eura. Dužine 60 metara, pontonom je povećan kapacitet za 24 nova veza od čega je 14 komunalnih vezova. Uslijedio je obilazak luke Sveta Fuska u kojoj je postavljena nova stupna konzolna dizalica vrijedna 57.063,23 eura, uz učešće Županije od 13.250 eura. Posjet lukama završio je na trajektnom pristaništu Valbiska koje je u 2023. godini dobilo novu kućicu za naplatu karata, realizirana je sanacija javnog sanitarnog čvora te je izgrađena nadstrešnica za prekrcaj pacijenata hitne medicinske pomoći koji se prevoze s otoka Cresa i Lošinja na kopno.

Hitna pomoć

"Županijske lučke uprave intenzivno ulažu u luke Primorsko-goranske županije, a najveća od njih je upravo ŽLU Krk koja upravlja s četvrtinom od ukupno stotinjak luka na ovom području", istaknuo je župan prilikom obilaska.

„Investicijski ciklus je velik, ulažu se sredstva Županije koja uprihoduju lučke uprave. Ulaže i Europska unija kroz ministarstvo te samo ministarstvo. Riječ o desetinama milijuna eura, a u svakoj luci na Krku nešto se radi i ulaže u korist građana i turista“, priopćio je župan te najavio realizaciju velikog investicijskog ciklusa u luku Valbiska gdje je u planu izgradnja trećeg trajektnog pristana.

Ravnatelj Franković je rekao da su ove godine planirana ulaganja u 19 od 23 krčke luke vrijednosti 2,3 milijuna eura te najavio skorašnji dovršetak radova u 12 luka koje će biti spremne za sezonu. 

Ravnatelj ŽLUK Alfred Franković

Načelnica Ahmetović podsjetila je da je u posljednjih desetak godina u lučku infrastrukturu na području Općine Omišalj uloženo više milijuna eura iz proračuna Primorsko-goranske županije, ŽLU Krk i Općine Omišalj što potvrđuje da se sredstvima odgovorno i transparentno upravlja te najavila buduće investicije u prekrcajnu ribarsku luku Voz, novi ponton u luci Omišalj i rekonstrukciju obalnog pojasa kojim će se omogućiti pješački dio.

Gradonačelnik Vasilić izrazio je zadovoljstvo značajnim ulaganjima kojima je luka Valbiska postala jedna od najopremljenijih županijskih luka na Jadranu, a veseli ga i projekt izgradnje novog lukobrana u luci Krk i rekonstrukcija krčke luke procijenjena na deset milijuna eura.

Primorsko-goranska županija u 2023. godini poticala je rad županijskih lučkih uprava s ukupnim iznosom većim od 1,5 milijuna eura namijenjenih za izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju, projektnu dokumentaciju te opremu lučke infrastrukture. Obilasku su prisustvovali i predsjednik Zajednice županijskih lučkih uprava Mario Kružić te predsjednica Upravnog vijeća ŽLU Krk Nada Milošević.