Otvorenje treće trajektne rampe u luci Valbiska

24.07.2014.

Probno pristajanje - Valbiska

Otvorenjem treće trajektne rampe u luci Valbiska ovo je pristanište postalo najvažnijim pomorsko – prometnim čvorištem tzv. sjevernog plovnog puta. Simbolično presijecanje vrpce u duetu su odradili župan Zlatko Komadina i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić, koji je istaknuo kako će ova luka poslužiti ne samo za brodsko povezivanje otoka prema Rijeci, već i za prijevoz putnika i tereta u međuotočnom pomorskom prometu. Investiciju vrijednu 15. 6 milijuna kuna u polovičnom iznosu financiralo je resorno ministarstvo, dok su u preostalom dijelu zajednički participirali Primorsko – goranska županija i Lučka uprava Krk.  – Luka Valbiska srce je kvarnerskih otoka, rekao je župan Komadina, dodajući kako će u budućnosti ovo pristanište postati važna luka i za duže linije, na kojima će ploviti moderna i kvalitetna plovila hrvatskih brodara.<--break->

Koliko je važna luka Valbiska za međusobno povezivanje kvarnerskih otoka kao i bržu vezu s kopnom preko otoka Krka, pokazao je veliki interes medija kao i dolazak gradonačelnika Krka, Cresa i Raba te načelnika otočkih općina Lopara, Omišlja i Punta kao i njihovih direktora turističkih zajednica.

Prisustovali su i vodeći ljudi izvođača radova GP Krka te Jadrolinije i PBZ-a koji je kreditom pratio ovu veliku investiciju.

Prema riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Krk, za iduću sezonu je u planu uređenje platoa s uslužnim centrom za putnike trajektne luke.

Očekuje se da će u  idućih mjesec dana, tijekom kolovoza,  Krčka lučka uprava otvoriti i Malu rivu u Baški koja čeka dobivanje uporabne dozvole.