Održana 2. tiskovna konferencija projekta Dogradnja luke Baška

30.06.2022.

2. tiskovna konferencija

Priopćenje za medije povodom 2. tiskovne konferencije projekta „Dogradnja luke Baška“

S ciljem informiranja javnosti o tijeku i dinamici radova na projektu koji se financira iz Europskih fondova, u bašćanskoj galeriji Zvonimir je 29. lipnja 2022. održana tiskovna konferencija kojom su sudionici projekta dogradnje luke Baška javnosti predstavili dosadašnji tijek i dinamiku preostalih radova ulaganja koja će po svom okončanju značajno doprinijeti rastu i razvoju ove  jake turističke destinacije.

2. tiskovna konferencija

 

O svemu onom što je u luci Baška do sad činjeno, kao i onome što još predstoji do kraja ove godine, govorili su načelnik Općine Baška Toni Juranić, Goran Lajnert, v.d. ravnatelj ŽLU Krk te Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, osnivača lučke uprave, dok je Dinko Hrešić, projektant i nadzor projekta, održao zanimljivo izlaganje prezentacije o tijeku radova, trenutnom stanju s najavom preostalih radova koji slijede do kraja projekta.
Očekivani rok završetka radova je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole.

 

2. tiskovna konferencija

 

Goran Lajnert je podsjetio i da su projektom dogradnje luke Baška građevinski radovi podijeljeni na 1. i 2. fazu, a u okviru ovih aktivnosti planirana je izgradnja funkcionalne lučke infrastrukture spojene na elektroenergetsku mrežu, i to dogradnjom primarnog lukobrana – Vele rive za 50,55 metara, te produljenjem sekundarnog lukobrana (Male rive) za 105 metara.

Ističući da će se dogradnjom bašćanske luke osigurati značajno bolja zaštita lučkog akvatorija te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, predstavnici investitora i izvođača radova napomenuli su i da će se osiguravanjem propusnosti sekundarnog lukobrana značajno pridonijeti kvaliteti mora unutar lučkog područja.

Lajnert je pri tom naveo i da se, osim ulaganja u bašćansku luku, u okrilju ŽLU-a Krk intenzivno radi i na brojnim drugim investicijama u otočne luke.

Općinski načelnik Toni Juranić podsjetio je da će svojevrsno “zaokruženje” lučkih ulaganja predstavljati ambiciozno osmišljeni arhitektonski projekt uređenja obalnog pojasa Baške duž cijele Palade – od zgrade Općine s jedne pa do križanja te obalne šetnice i ulice Emila Gesitlicha s njene druge strane.

2. tiskovna konferencija

Zamjenik župana Vojko Braut napomenuo je pak da se na području cijele PGŽ već godinama značajna sredstva ulažu u lučku i obalnu infrastrukturu, ukazavši da je u posljednjim godinama, što kroz uspješno korištenje bespovratnih EU sredstava, što kroz uporabu novca kojeg županija namiče koncesioniranjem pomorskog dobra ili prihodima svojih lučkih uprava, u lučku infrastrukturu uloženo oko 400 milijuna kuna.

2. tiskovna konferencija
2. tiskovna konferencija
2. tiskovna konferencija Vojko Braut
Stanje radova