Svečano otvorena luka Glavotok

5.07.2023.

Otvorenje luke Glavotok

U krčkoj luci Glavotok 4. srpnja 2023. je održana svečanost otvaranja nakon završetka radova na obnovi luke.

Ovaj, za mještane naselja Milohnić, Linardić i Brzac važan dan svojim su dolaskom i pozdravnim riječima uveličali Zlatko Komadina,  župan Primorsko- goranske županije,
Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, Vojko Braut, zamjenik župana te Nikola Zec, potpredsjednik Mjesnog odbora Milohnić- Linardić- Brzac. Bili su tu i predstavnici Športsko- ribolovne udruge Poteljan kao i brojni mještani zbog kojih je i održana ova mala svečanost.

Ravnatelj ŽLU Krk je pozdravio sve prisutne i zahvalio na pomoći i suradnji svima koji su pomogli da ova luka dobije svoje „novo ruho“. Posebno je istaknuo velike pohvale pravih znalaca na kvalitetu izvedbe popločenja partera.

U ime Mjesnog odbora, Nikola Zec se prisjetio doba kada je Glavotok stanovnicima ovog dijela Šotoventa bio najbliži dostupni izlaz na more i veza sa svijetom.

Više o zanimljivostima iz bogate povijesti Glavotoka može se saznati s interpretacijske table postavljene na obalnom zidu, s  fotografijama nekad i sada te tekstom prevedenim na strane jezike kako bi i turisti saznali nešto više o mjestu na kojem borave.

Zamjenik župana, Vojko Braut, poimence se zahvalio svima koji su svojom višegodišnjom inicijativom zaslužni za današnji izgled rive.
Gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić  je naglasio važnost inicijative Športsko-ribolovne udruge Poteljan i Mjesnog odbora koji su bili uporni i na kraju dobili ovu lijepo uređenu rivu.

Župan Zlatko Komadina je naglasio da će 2023. godina biti upisana zlatnim slovima u povijest luka i riva na Krku, budući da je ovo treća otvorena u ovoj godini, nakon onih u Baški i Malinskoj te najavio nastavak obnova i gradnje riva  i u drugim mjestima, a prioritet je krčka riva, ali na tome se neće stati.

Presjecanje vrpce

Simboličnim presijecanjem vrpce, novoobnovljenu je luku, uz pratnju gostiju i članova KUD-a Poljica, otvorio Janko Braut, dugogodišnji predsjednik, a danas počasni predsjednik Športsko-ribolovne udruge Poteljan.
U prigodnom programu nastupili su sopci te najmlađi članovi KUD-a Poljica.

Tabla

Otvorenje luke Glavotok - sopelaši
Otvorenje luke Glavotok - ravnatelj Vanja Franković
Otvorenje luke Glavotok - Nikola Zec
Otvorenje luke Glavotok - Vojko Braut
Otvorenje luke Glavotok - folklor
Otvorenje luke Glavotok - folklor
Otvorenje luke Glavotok - Darijo Vasilić
Otvorenje luke Glavotok - Zlatko Komadina
Otvorenje luke Glavotok - presjecanje vrpce
Otvorenje luke Glavotok - uzvanici