Najava završne tiskovne konferencije povodom završetka radova na projektu Dogradnja luke Baška

10.05.2023.

Luka Baška

Ishodovanjem uporabne dozvole s datumom 08. svibnja 2023., i službeno su zaključeni radovi na EU projektu „Dogradnje luke Baška“, za koji su korištena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Završka konferencija održat će se 11. svibnja s početkom u 11 sati u Galeriji Zvonimir, a prisutnima će se obratiti:

  • ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, 
  • zamjenik župana Primorsko- goranske županije Vojko Braut,
  • načelnik Općine Baška Toni Juranić i
  • ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Alfred Franković koji će prezentirati tijek projekta.

Po završetku tiskovne konferencije, slijedi šetnja do Male rive gdje će novoizgrađeni dio luke simbolično otvoriti g. Anton Rode, najstariji bašćanski ribar.

Podsjetimo, ovaj projekt je započeo 9. rujna 2019. potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje (SAFU) te Županijske lučke uprave Krk, kao korisnika bespovratnih sredstava iz EU fondova, a ugovoreni rok završetka projekta je do 31. prosinca 2023.

Radovi na projektu dogradnje luke Baška završeni su 22. veljače 2023., tehnički pregled je izvršen 20. travnja, a 8. svibnja 2023. izdana je uporabna dozvola čime je građevinski dio projekta završen i luka predana korisnicima. Luka Baška je ovim projektom dobila dograđen postojeći pristan koji osigurava nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja, te omogućava odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uz krajnji cilj uspostavljanja cjelogodišnje brodske linije sa susjednim otokom Rabom. Podignuta je i razina usluge za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke, prvenstveno uređenjem prilaza za osobe s invaliditetom, ali i dostupnosti putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi. 

Projekt je usklađen s lokalnim, regionalnim i nacionalnim prometnim planovima, a Županijska skupština Primorsko-goranske županije je 2019. godine donijela Odluku o utvrđivanju županijske linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Baška- Lopar- Baška.

Vrijednost projekta iznosi 41.166.298,55 kuna/  5.463.706,76 eura, od čega su 39.709.975,94 kuna/ /5.270.419,53 eura bespovratna sredstva, dok se preostalih 1.456.322,61 kuna/193.287,23 eura odnosi na vlastita sredstva korisnika i izvršitelja projekta, Županijske lučke uprave Krk.