Konferencija za novinare o planovima ulaganja u 2024. godini

2.04.2024.

Konferencija za novinare

Nastavljaju se intenzivna ulaganja u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u Primorsko-goranskoj županiji u iznosu većem od 5,6 milijuna eura, rečeno je na konferenciji za novinare, održanoj u petak, 29. ožujka 2024., na kojoj su predstavljeni planovi ulaganja županijskih lučkih uprava u 2024. godini.

Kako je istaknuo zamjenik župana Vojko Braut, naše su Županijske lučke uprave sa spremnim projektima dočekale javni poziv Ministarstva mora pa su tako početkom ovog mjeseca potpisani ugovori kojima su od strane MMPI prema županijskim lučkim upravama s područja Primorsko-goranske županije raspoređena sredstva u ukupnom iznosu većem od 3,7 milijuna eura. Lučkim upravama potporu pruža i Primorsko-goranska županija koja je za sufinanciranje realizacije projeka osigurala 1,6 milijuna eura putem javnog poziva.

Konferencija za novinare

Resorna pročelnica Linčić Mužić kao važnim je istaknula činjenicu da se broj komunalnih i nautičkih vezova temeljem investicija Županije kontinuirano povećava i danas taj broj iznosi 9957 komunalnih vezova i 2388 nautičkih, odnosno ukupno 12345 vezova na području Primorsko-goranske županije. Govoreći o posljednjim investicijama, navela je da se dovršetkom treće faze dogradnje luke Baška dobilo 154 novih vezova, potom 45 vezova u luci Cres te oko dodatnih 40 vezova u luci Podvorska i 50 u luci Melak.

Ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković istaknuo je da su prošle godine ostvarili prihod od 3.185.000 eura što je za osam posto više nego godinu ranije. U ovoj godini planiraju ulaganja u 19 luka na Krku u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura. Pojedinačno najveća investicija, u vrijednosti 2,2 milijuna eura za što očekuju sredstva iz EU fondova, je izgradnja i rekonstrukcije luke Krk koja će se provodit u četiri faze.

Istaknuto je i da se u prvoj polovici 2024. godine očekuje se raspisivanje novog natječaja za dodjelu europskih sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.–2027. u iznosu od preko 129 milijuna eura za namjenu sufinanciranja unaprijeđenja lučke infrastrukture i za komunalne vezove. Preduvjet za prijavu na javne pozive je izrađena projektna dokumentacija koju lučke uprave imaju spremnu kako bi mogle uspješno aplicirati i ostvariti financiranje projekta.

„Vjerujem da ćemo kao i do sada biti uspješni u povlačenju europskog novca te će ova investicijska godina biti u financijskom smislu i veća od sadašnjeg plana samih županijskih lučkih uprava“, zaključio je Braut. Na konferenciji za novinare najavljeno je i obilježavanje 25 godina od osnutka županijskih lučkih uprava PGŽ i to humanitarnim koncertom u Centru Gervais u Opatiji 9. travnja.

Izvor: pgz.hr