Simbolično i svečano otvorena luka Porat

27.06.2023.

Otvorenje luke Porat

Kako smo i najavili, 26. lipnja je u prisutnosti brojnih dužnosnika i gostiju službeno otvorena Luka Porat.

Govor Oleg Butković

Uz počasnog gosta, predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, u programu su sudjelovali i obratili se prisutnima: potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina, načelnik Općine Malinska- Dubašnica Robert Anton Kraljić i predsjednik Mjesnog odbora Porat- Vantačić Nenad Šabalja, dok je ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Alfred Franković pozdravio sve prisutne goste i zahvalio svima onima koji su kroz godine doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog vrijednog projekta.

Zlatko Komadina

Anton Kraljić

Gordan Jandroković

Radi se o investiciji vrijednoj više od 1,1 mil. eura, a projekt je financiran sredstvima resornog ministarstva, ŽLU Krk i Općine Malinska- Dubašnica.

nenad Šebalja

Alfred Franković

Završena prva uporabna cjelina, odnosila se na rekonstrukciju postojećeg lukobrana s novim obalnim zidom dužine 77 metara, dok je u drugoj fazi rekonstruiran obrambeni valobran te izgrađen armiranobetonski zid s vanjske strane primarnog lukobrana, kameno opločenje šetnice i asfaltiranje kolnika. Povećan je standard u luci te bolja zaštićenost akvatorija luke od vjetrova i valova, a luka je dobila 14 novih komunalnih i nautičkih vezova.
Ivan Šebalja

Čast službenog otvaranja luke, presijecanjem vrpce, pripala je Ivanu Šabalji, portanskom hotelijeru, ribaru, čuvaru kulturne baštine koji je s puno emocija govorio o svojim sjećanjima na dane kada su za lošeg vremena Portani strahovali za svoje barke. 
Luku je blagoslovio gvardijan franjevačkog samostana iz Porta fra Hrvoje Perković.

Prisutni gosti i mnogobrojni mještani Porta i Dubašnice  sa zanimanjem su razgledali interpretacijsku ploču s pregledom razvoja luke Porat kroz vrijeme riječju i slikom, a cjelokupni je dojam upotpunila obnovljena malinskarska pasara Božjan koja je s razvijenim jedrima plovila tijekom programa po luci.

Uz veliki angažman Mjesnog odbora Porat, Općine Malinska- Dubašnica i Komunalnog društva Dubašnica, svoj su doprinos svečanosti dali sopci i mladi folkloraši članovi KUD Dubašnica, klapa Kaštadi te portanski kanturi.

Folklor

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i svojim prisustvom uveličali ovaj, za lokalnu zajednicu, veliki dan

 

Reportažu s opširnim opisom i fotografijama pročitajte u idućem broju Krčkog vala (8/2023.)

Klapa Kaštadi
Prezentacija gostiju
Detalj iz luke