Kraj nelegalnih sidrenja

14.07.2016.

Malinska

Nakon uklanjanja bova s nelegalnih sidrišta u akvatoriju otoka Krka, u ovom naletu oko Malinske i okolnih mjesta, stiže nam razumljivo nezadovoljstvo i ogorčenost korisnika vezova. Podsjećamo da se dosad stvarao nered na moru istodobno koristeći inerciju službi i tijela koja nisu dovoljno predano provodila mjere kakve su po tom pitanju oduvijek propisani zakoni, a ova akcija se temelji na važećim zakonima i zaključcima sastanka koji je u Krku okupio predstavnike PU primorsko-goranske, Carinske uprave, Lučke kapetanije, ŽLU-a Krk i PGŽ-a. Na traženje lokalnih jedinica otoka Krka, određeno je da će se ŽLU Krk kadrovski i operativno ekipirati, a sve da bi, sufinancirani od jedinica lokalne samouprave, mogli početi sustavnije i organiziranije sprečavati nelegalno sidrenje. Znamo da se sidriti može samo unutar lučkog područja ili pak na područjima koja su za tu namjenu definirana prostorno-planskom dokumentacijom.

Ravnatelj ŽLU-a Krk Anđelko Petrinić ističe da se ovi postupci ne čine svojevoljno, te da nas u postupanju pokrivaju zakoni i službena rješenja, te nastojimo da akvatorije iznova učinimo sigurnim za plovidbu. Našem postupanju prethodio je zahtjev lokalne samouprave za uklanjanjem nelegalnih sidrišta kojeg je potom svojim službenim rješenjem potkrijepila i nadležna Lučka kapetanija, u ovom slučaju riječka. Krenuli smo s Malinskom jer su nadležni procijenili da je upravo taj problem najizraženiji. Praksa uklanjanja bespravnih sidrišta, što je ovoga puta bio slučaj u Malinskoj, nastavit će se činiti i ubuduće tamo gdje postoje važeća Rješenja o uklanjanju bespravnih sidrišta.

Rješavaju se problemi nedostatka vezova u krčki lukama, ulaže se u širenje i kapacitativno jačanje ovdašnjih luka koje bi u skorijoj budućnosti trebale dobiti niz novih lučkih objekata i sadržaja, a time i nove komunalne, komercijalne odnosno sezonske vezove.